02 december 2024 3 min. Leestijd

Het onzichtbare, zichtbaar maken

Moon en Arnoud brengen het opbouwwerk in beeld met humor en passie
Auteur Moon Vlaminckx
Thema's Wijkaanpak

Moon Vlaminckx en Arnoud Verhoeven zetten het opbouwwerk in de schijnwerpers met humor en creativiteit. Met video’s maken ze opbouwwerk zichtbaar voor stakeholders, collega’s en buurtbewoners en inspireren ze anderen om ook hun verhalen te delen.

Opbouwwerk is voor veel mensen een abstract begrip, merken Moon Vlaminckx en Arnoud Verhoeven tijdens hun werk bij Farent. ‘Mensen weten vaak niet wat het precies inhoudt’, legt Arnoud uit. ‘En we willen graag aan onze stakeholders, zoals de gemeente, woningcorporaties of politie, graag beter laten zien wat wij doen.’ Met hun video’s willen ze inzicht geven op een laagdrempelige, humoristische manier. ‘Het hoeft niet altijd zwaar te zijn. We willen juist op een luchtige en toegankelijke manier ons verhaal vertellen. Met een beetje humor’, voegt ze toe.

Het is in lijn met ander werk van Moon: Moon’s Wijkavonturen. Ook daar kiest ze voor een toegankelijke toon. ‘Ik schrijf het voor als je even aan het lunchen bent, wanneer je even aan het scrollen bent. Dat je ook even kunt lachen. Daar is het voor. Het is niet voor alles wat moeilijk is in de wereld.’

Luchtige verhalen

En hun aanpak slaat aan. Hun luchtige verhalen inspireren collega’s en bewoners en heeft zelfs geleid tot nieuwe sollicitaties bij Farent. Het duo combineert creativiteit en storytelling, een vaardigheid die ze verder ontwikkelden via een cursus bij filmmaker Koen Jansen van Rocketbox. ‘Hij leerde ons hoe je een mooi filmpje en het verhaal eromheen maakt’, vertelt Moon. ‘Zorg dat je, voordat je gaat filmen, weet wat je gaat filmen. Als je dat tijdens het filmen moet bedenken, ben je te laat. Denk na over welk verhaal je wilt vertellen. Zijn dat losse dingen of zit er juist een lijn in?’, vult Arnoud aan.

Waar kan ik de video’s zien?

De videos worden gepost op de LinkedIn-pagina van Moon, elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering.

De uitdagingen van creatieve communicatie

Creatieve projecten brengen hun eigen obstakels met zich mee. ‘Het kost veel tijd’, vertelt Arnoud. Ook stuiten ze op terughoudendheid bij bewoners die niet gefilmd willen worden. Moon: ‘Dat vraagt zorgvuldigheid, want we willen mensen niet pushen. Soms moeten we improviseren, zoals filmen vanaf de rug of alleen omgevingsbeelden gebruiken.’

Het duo ervaart ook uitdagingen en steun binnen hun eigen organisatie. ‘Communicatie is een vak apart’, erkent Moon. ‘Je moet rekening houden met strategie en timing. Maar wij werken vaak intuïtief: als we enthousiast zijn over iets, willen we het meteen delen.’ Deze balans tussen spontaniteit en planning is een voortdurend leerproces.

Impact en toekomst

De video’s hebben een breed bereik onder stakeholders zoals gemeenten, woningcorporaties en andere netwerkpartners. Deze waarderen de visuele verhalen die laten zien wat opbouwwerk inhoudt. Hoewel bewoners minder bereikt worden via de huidige kanalen, hopen Moon en Arnoud hier in de toekomst verandering in te brengen. ‘Het zou geweldig zijn om onze verhalen op een laagdrempelige manier bij bewoners te krijgen, bijvoorbeeld via sociale media zoals Instagram of TikTok.’ vertelt Arnoud. Dat is iets voor de toekomst.

Tegelijkertijd zien ze hun werk als een kans om meer waardering en inzicht te creëren voor het opbouwwerk. ‘We krijgen nu terug dat onze collega’s en stakeholders beter begrijpen wat we doen. Dat is een groot compliment’, zegt Moon.

Tips van Moon en Arnoud

  1. Bereid je goed voor: Zorg dat je weet welk verhaal je wilt vertellen voordat je begint met filmen. Dit voorkomt dat je later materiaal mist. Film ook voldoende materiaal, je hebt zelden te weinig!
  2. Werk samen: Zoek ondersteuning van experts, zoals communicatieprofessionals of filmmakers, als je niet alles zelf kunt. Of volg een basiscursus!
  3. Blijf authentiek: Gebruik humor en laat zien dat het opbouwwerk niet alleen serieus en zwaar is, maar ook vol plezier. Dit maakt je verhaal toegankelijker.

Een blik op de toekomst en een theaterdroom

Met hun projecten willen Moon en Arnoud zichtbaar maken wat opbouwwerk inhoudt en ook collega’s inspireren om hun creativiteit te laten zien. ‘Het zou geweldig zijn als meer collega’s zich op deze manier laten zien,’ besluit Arnoud. ‘Je hoeft echt geen podiumdier te zijn. Als je enthousiast bent over je werk, komt dat eigenlijk altijd wel over.’

Naast colums over haar Wijkavonturen, een podcast en deze video’s droomt Moon van een theaterstuk dat de realiteit van het opbouwwerk op een humoristische manier in beeld brengt. ‘Ik zou een voorstelling willen maken over alles wat je als sociaal werker denkt, maar nooit kunt zeggen’, vertelt ze lachend. In haar visie zou het een mix zijn van herkenbare situaties, komische reflecties en misschien zelfs een therapeutisch effect voor collega’s. ‘Het lijkt me geweldig om in een veilige setting even de spot te drijven met de dagelijkse uitdagingen van ons werk.’ Moon benadrukt dat het theaterstuk bedoeld is om om op een luchtige manier de menselijke kant van sociaal werkers te laten zien. ‘Sociaal werk zit vol tegenstellingen, en humor kan helpen die te omarmen.’

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema's of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, moet je ingelogd te zijn.