Burendag: vanuit plezier verbinding maken
Burendag is dé gelegenheid voor mensen om hun buurt beter te leren kennen en nieuwe verbindingen te smeden. ‘Het werkt echt als een olievlek,’ aldus Jannette Vreeken, woordvoerder van het Oranje Fonds. ‘Elke keer doen meer wijken mee. En gemeenten en asielzoekerscentra gebruiken Burendag als verbinder.’
Wat in 2006 begon als een kleinschalig initiatief van Douwe Egberts (DE), is uitgegroeid tot een nationaal evenement waar jaarlijks duizenden buurten aan meedoen. Vanaf 2008 is ook het Oranje Fonds erbij betrokken en dit jaar zijn er meer dan 9200 aanmeldingen, een nieuw record.
De website van Burendag staat vol met voorbeelden van en draaiboeken voor activiteiten op Burendag. Denk aan een bakwedstrijd, een speurtocht of een muziekbingo. Je vindt er ook meer informatie over alle andere aspecten van Burendag.
Toegankelijk en laagdrempelig
De opzet van Burendag is even eenvoudig als doeltreffend: een dag vol toegankelijke activiteiten die buren samenbrengen, georganiseerd voor en door buren. ‘Het is zo laagdrempelig, iedereen is er met hetzelfde idee: contact maken met de ander. Dan is het voor mensen makkelijker om erop af te gaan,’ zegt Vreeken. Of het nu gaat om het gezamenlijk bakken van pizza’s, het organiseren van een multiculturele maaltijd of spellen en wedstrijden, de activiteiten zijn divers en toegankelijk. Dit jaar kiest een straat in IJsselstein bijvoorbeeld voor het neerzetten van een buikschuifbaan, terwijl een buurt in Den Haag afsluit met een silent disco.
De buurt verandert echt
Wat Burendag zo bijzonder maakt is de manier waarop het bijdraagt aan het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid en sociale cohesie. ‘In Harderwijk begonnen ze vorig jaar met Burendag omdat de sfeer in de wijk niet zo leuk was. Na de kennismaking tijdens Burendag hebben ze door het jaar heen andere activiteiten opgezet. Dat zorgt ervoor dat de sociale cohesie doorzet,’ vertelt Vreeken. Burendag is dus vaak het beginpunt voor langdurige verbindingen. Mensen zetten hun creativiteit in om samen de buurt te verbeteren.
Veel deelnemers ervaren Burendag als een kans om hun buurt echt te veranderen. Een buurman uit IJsselstein doet bijvoorbeeld al achttien jaar mee en heeft Burendag zelfs ‘meeverhuisd’ naar zijn nieuwe straat. ‘Voor hem is het echt het vertrekpunt om met die verbinding te beginnen,’ vertelt Vreeken. Zo wordt Burendag voor velen meer dan alleen een dag. Het wordt een manier om op een langdurige manier contact te maken met de buurt en buren.
Ook na Burendag blijft het Oranje Fonds investeren in de verbinding in de buurt. Op 10 oktober en 5 november worden er online workshops georganiseerd onder de noemer van ‘Na Burendag: Het feestje gaat verder’. In deze workshops worden de deelnemers geïnspireerd om samen verder te werken aan plannen voor verbinding in de buurt.
De toekomst van Burendag
De populariteit van Burendag groeit gestaag. Dit jaar werden er wijken aangeschreven die vorig jaar niet deelnamen en met succes. ‘We hebben advertenties in huis-aan-huisbladen geplaatst, en de helft van de 455 wijken die vorig jaar niet meedeed, doet nu wel mee,’ vertelt Vreeken. Toch zijn er nog steeds regio’s, vaak meer op het platteland, waar de deelname nog wat achterblijft. Maar ook in deze gebieden wordt gestreefd naar groei.
Naast de sociale voordelen biedt Burendag ook praktische ondersteuning. Het Oranje Fonds helpt deelnemers met zowel financiële. Dit jaar was de aanvraagperiode voor financiële ondersteuning binnen 7 dagen vol door de grote belangstelling. Toch benadrukt Vreeken dat er ook zonder financiële middelen veel mogelijk is. ‘Gewoon doen, het werkt!’. Leuk daarbij is ook het Burendagpakket door Douwe Egberts en het Oranjefonds beschikbaar wordt gesteld met daarin allemaal materialen zoals vlaggetjes en feestdecoraties. Dit jaar zit er in het pakket ook een Burenboekje, een soort vriendenboekje, maar dan voor de straat.
Burendag blijkt voor veel mensen een waardevolle dag vol verbinding. Buren komen samen om hun buurt beter te maken en elkaar te leren kennen, en in veel gevallen leidt dit tot blijvende veranderingen in de wijk.
Help bewoners op weg: Tijdelijk Noodfonds Energie is open voor aanvragen
Met design thinking bouwen aan een fijne wijk voor kinderen
Wat maakt het door sociaal ontwerpers gerunde T+HUIS zo sterk?