Heerlen pakt veiligheidsbeleving succesvol aan
De gemeente Heerlen pakt sinds 2021 de veiligheidsbeleving en objectieve veiligheid in diverse wijken aan met de vernieuwde Hartslag-methodiek, onder de noemer ‘aanpak Sociaal Veilig’. Deze aanpak combineert snel schakelen, intensieve samenwerking en maatwerk in de wijk.
Wat houdt de aanpak in?
- Hartslag-methodiek: deze is gericht op preventie én repressie. Er wordt zonder uitgebreide plannen direct gehandeld, met intensieve samenwerking tussen frontlijners, zoals wijkagenten, maatschappelijk werkers en boa’s.
- Structureel overleg: elke twee weken bespreken betrokken professionals (juristen, wijkagenten, bouwcontroleurs, etc.) actuele wijkproblemen. Maandelijks vindt overleg op basis van statistieken plaats.
- Buurtkamers: in meerdere wijken zijn buurtkamers ingericht als laagdrempelige ontmoetingsplekken voor bewoners en uitvalsbasis voor professionals.
- Fysiek én sociaal maatwerk: er wordt onderscheid gemaakt tussen zichtbare problemen vóór de voordeur, dus in de openbare ruimte waar bijvoorbeeld camera’s of goede straatverlichting oplossingen kunnen zijn, en problemen achter de voordeur waarvoor het sociaal domein wordt ingezet.
Wat werkt?
- Snelle en gerichte acties op basis van wat er nú speelt in de wijk.
- Samenwerking over domeinen heen: niet denken in hokjes als ‘jeugd’ of ‘ondermijning’, maar de context leidend laten zijn.
- Betrokken bewoners: via bewonersavonden en buurtkamers wordt de verbinding met bewoners actief gezocht en versterkt.
- Regie en cultuurverandering: succesvolle uitvoering vraagt om stevige regievoering, inzet van coördinatoren en een cultuur waarin maatwerk en samenwerking centraal staan.
Resultaten
In de wijken waar de aanpak is toegepast, ervaren bewoners een positieve ontwikkeling in hun veiligheidsgevoel. Hoewel het lastig is hierin een direct verband aan te tonen, wijzen signalen uit de wijk en burgeronderzoeken op een duidelijke verbetering.
Tip voor andere gemeenten
“Zorg voor goede regie én hou iedereen aan boord. De aanpak werkt alleen als je echt vanuit de wijk en de bewoners denkt.” – Tom Bindels, strategisch projectleider Sociaal Veilig
Lees het hele artikel met Tom Bindels op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Gemeente, corporatie, ontwikkelaar en bewoners maken Lombardijen
WijkWijzer, Stedelijke TransformatiePraktijk en onderzoek versterken elkaar in initiatief ‘Samen Sterk’
WijkWijzer