07 oktober 2024 3 min. Leestijd

Jongeren een plek geven om zich te ontwikkelen: hoe doe je dat?

Jonna van Lierop over het belang van bumping places
Auteur Daniël Pit

Plekken om nieuwe mensen te leren kennen, elkaar te inspireren en iets nieuws te leren. Steeds vaker verdwijnen deze zogeheten bumping places. Daarom richtten Jonna van Lierop en haar moeder Sylvette Ernsting het Jongerenpodium op.

Jonna van Lierop en haar moeder, opbouwwerker Sylvette Ernsting, zien het aantal ontmoetingsplekken voor jongeren de afgelopen jaren in rap tempo afnemen. Ze kwamen in actie om daar verandering in te brengen. Jonna schrijft erover op Buurtwijs.

Jongerenpodium

Er zijn te weinig plekken om heen te gaan als je nieuwe mensen wil leren kennen, zonder dat daar gelijk de druk achter zit om lid te worden van een vereniging of dat het geld kost. Met name voor jongeren en jongvolwassen is dit een gemis. Mijn moeder en ik organiseren daarom samen open podia voor jongeren onder de naam het Jongerenpodium in Middenbeemster en Young Artist Night in gemeente Medemblik. Het doel? Jongeren vanaf vijftien jaar tot ongeveer dertig jaar een kans geven om laagdrempelig hun talenten te ontdekken en andere jongeren te ontmoeten.

In het onderstaande filmpje komen de jongeren zelf aan het woord over hun jongerenpodium:

Zo kunnen jongeren kunnen naast podiumervaring opdoen en nieuwe mensen ontmoeten ook talenten en skills ontwikkelen, zoals: geluid- en lichttechniek, barwerk, fotografie, organisatie en management. Jongeren doen en leren elkaar alles zelf. Dat betekent dat er soms iets niet gaat zoals van tevoren bedacht of dat er zelfs eens iets volledig in de soep loopt, maar het fijne van een plek zoals het Jongerenpodium is dat daar ruimte voor is. Op deze manier vinden jongeren zélf uit wat ze leuk vinden en hoe ze hun eigen creativiteit kunnen gebruiken, zonder bemoeienis en goedbedoelde adviezen van bijvoorbeeld coaches.

Nieuwe vrienden

Vijf jaar geleden hebben we deze activiteit samen opgezet en de ontmoetingen die dat opleverde zijn nog belangrijker dan we van tevoren dachten. Veel jongeren die bij het Jongerenpodium aanhaken hebben daar namelijk nieuwe vrienden gemaakt en voor een aantal heeft het zelfs geholpen om uit mentaal moeilijke periodes te komen.






‘Er zijn te weinig plekken om heen te gaan als je nieuwe mensen wil leren kennen.’

Weerstand

Toen we het Jongerenpodium wilde opzetten in cultureel centrum Onder de Linden, kregen we veel weerstand vanuit het bestuur. Jongeren zouden die verantwoordelijkheden niet kunnen dragen en zouden zich niet kunnen binden, aldus de bestuursleden. Omdat ze toch wel naar de grote steden zouden trekken om te gaan studeren, was het idee. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Deelnemende jongeren gaan weliswaar studeren, maar komen terug naar het dorp voor het Jongerenpodium en nemen bovendien jongeren uit hun studentenstad mee. Dit levert hele mooie kruisbestuivingen op.

Sylvette Ernsting (links) en Jonna van Lierop (rechts)

Ruimte geven

Hoe hou je zo’n plek draaiende? Als ‘volwassene’ hoef je daar eigenlijk maar één ding voor te doen: ruimte en het vertrouwen geven, geef jongeren de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, laat ze hun gang gaan, en bied de mogelijkheid om zelf initiatieven op te zetten. Ook is het belangrijk dat men weet hoe belangrijk dit soort bumping places zijn.

Het Jongerenpodium groeit door, daarom richten we nu een stichting op. De jongeren zijn zelf op zoek gegaan naar mensen die ervaring hebben met het oprichten van een stichting. Het doel is vooral om het concept van het Jongerenpodium op meerdere plekken, samen met de jongeren uit de lokale omgeving, op te zetten, zoals dat nu al gebeurt met Young Artist Night in Medemblik.

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema's of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, moet je ingelogd te zijn.