26 november 2024 4 min. Leestijd

Koffieluitjes: ontmoeten, verbinden en ondernemen in Ede

Bouwen aan verbindingen in de eigen buurt
Auteur Nicole van Alfen
Thema's Wijkaanpak

Koffieluitjes in Ede brengt buurtbewoners al tien jaar samen. Wat begon als een klein burgerinitiatief groeide uit tot een stichting met 110 deelnemers en 36 vrijwilligers, waar ontmoeten, verbinden en ondersteunen centraal staan.

Koffieluitjes is tien jaar geleden in Ede ontstaan vanuit een burgerinitiatief om buurtbewoners samen te brengen. De initiatiefneemster zag hoeveel ouderen alleen thuis zaten en vond dat hier iets aan gedaan moest worden. Ze begon klein, met briefjes in brievenbussen en uitnodigingen voor koffie. Eerst spraken ze af bij mensen thuis, maar al snel groeide de belangstelling. Na een jaar werd het buurthuis de thuisbasis en werd ‘Koffieluitjes’ een begrip. Meerdere vrijwilligers sloten zich aan en na zes jaar werd Koffieluitjes officieel een stichting. Coördinator Nicole vertelt: ‘Het leuke is dat mensen zelf de activiteiten bedachten, waardoor ze echt eigenaar werden van het proces.’

Een inclusieve groep die iedereen welkom heet

Koffieluitjes onderscheidt zich doordat er gewerkt wordt met besloten groepen. Iedere groep heeft zijn eigen sfeer en charmes. Een ding hebben ze gemeen met elkaar: er heerst in alle groepen saamhorigheid en een warme sfeer. Mensen vanaf 55 jaar kunnen zichzelf aanmelden of worden doorverwezen via onder andere de POH, casemanagers, thuiszorg of familieleden.






‘Het mes snijdt aan twee kanten: deelnemers helpen elkaar om actief te blijven en ook vrijwilligers ervaren zingeving.’

Na een eerste kennismaking wordt gekeken of Koffieluitjes passend is en aansluit op de hulpvraag. Het bijzondere aan een Koffieluitjesgroep is dat iedereen ongeacht zijn of haar achtergrond, fysieke beperkingen of persoonlijke omstandigheden welkom is, zolang de hulpvraag maar aansluit bij Koffieluitjes. Wat zij gemeen hebben is dat hun sociale kring kleiner is geworden.

Nicole benadrukt: ‘Het mes snijdt aan twee kanten: deelnemers helpen elkaar om actief te blijven en ook vrijwilligers ervaren zingeving.’ Koffieluitjes bestaat nu 10 jaar en heeft momenteel 110 deelnemers en 36 vrijwilligers. De ontmoetingen bij Koffieluitjes geven hen allemaal een gevoel van betekenis. De doelgroep is variërend van gepensioneerden, mensen die hun partner hebben verloren, mantelzorgers, mensen met beginnende dementie, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt maar ook jonge mensen die nog in de bloei van hun leven staan.

Maandelijkse activiteiten voor verbinding en activering

Elke maand organiseert Koffieluitjes drie bijeenkomsten in het buurthuis en een andere vaste locatie: één voor koffie en bijpraten, één voor een lokale activiteit in de omgeving van Ede, en één voor creatieve, sportieve of educatieve activiteiten. Dit heldere ritme biedt ouderen iets om naar uit te kijken en geeft structuur aan hun weken. De georganiseerde activiteiten laten zien hoe waardevol kleine momenten van samenzijn kunnen zijn. ‘We doen dat met hele simpele dingen’, legt Nicole uit. ‘Zo bezoeken we een museum of een houden we een spelletjesmiddag op locatie. De deelnemers bloeien op door de activiteiten en bepalen met elkaar wat we gaan doen.’






‘Mensen weten dat ze niet alleen zijn, ook buiten Koffieluitjes om.’

Sociale verbinding

Naast de gezelligheid biedt Koffieluitjes voor veel deelnemers een vitaal sociaal netwerk, direct in de buurt. Nicole ziet dat veel ouderen gebaat zijn bij een stevige groep om zich heen, wat ook voorkomt dat ze vereenzamen. Dit draagt er ook aan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. ‘Het zorgt ervoor dat ouderen naar elkaar omkijken’, vertelt Nicole. ‘Mensen weten dat ze niet alleen zijn, ook buiten Koffieluitjes om. Zo zie je het netwerk van een deelnemer groeien. Ze leren elkaar kennen en er ontstaat contact wat uitgroeit in een warme vriendschap. Zo kookt er een deelnemer wekelijks op dinsdag nu voor iemand uit de groep en eten ze samen. Ze zijn er echt voor elkaar.’

Voorziening voor de buurt en gemeenschap

Koffieluitjes biedt steun voor de deelnemers en heeft ook een mooie impact op de buurt. Deelnemers vormen een netwerk waarin burenhulp en sociaal contact centraal staan. Een mooi voorbeeld is een oudere dame die vanwege haar oogoperatie afhankelijk is van anderen om haar ogen te druppelen. Dankzij Koffieluitjes wordt dit nu geregeld door een deelnemer uit de groep. Het oog wordt nu dagelijks door haar gedruppeld en mevrouw heeft tegelijk ook nog eens aanspraak. ‘Deze kleine acties geven mensen het gevoel dat ze weer deel uitmaken van een groter geheel’, vertelt Nicole. ‘De buurt wordt er hechter door.’ Dit soort verhalen toont aan dat Koffieluitjes een onmisbare rol speelt in de sociale cohesie van de wijk.

De eenvoudige, maar krachtige methode

De kracht van Koffieluitjes ligt in de eenvoud van hun aanpak: ontmoeten, verbinden en ondernemen. De organisatie biedt een laagdrempelige manier voor ouderen om elkaar te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Nicole vertelt: ‘Het mooie is dat het uit een eigen behoefte van de mensen zelf is ontstaan. Er was geen wens aan het begin om het groot te maken, het is zo gegroeid.’ Dit pure karakter geeft Koffieluitjes een authentieke en betekenisvolle basis.

De toekomst van Koffieluitjes

Met de toenemende vergrijzing groeit ook de vraag naar initiatieven als Koffieluitjes. Koffieluitjes blijft zich ontwikkelen om te voldoen aan de behoeften van de inwoners van Ede. Waar Koffieluitjes 10 jaar geleden begon in huiskamers is het nu een professionele organisatie die actief is in 6 wijken. Zij hopen op blijvende steun vanuit gemeente om hun expertise uit te kunnen blijven voeren.

Koffieluitjes: een hart voor de buurt

Koffieluitjes is een bijzondere ontmoetingsplek die bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk en ouderen helpt om een waardevol sociaal leven te behouden. Met activiteiten die variëren van spelletjes spelen tot lokale activiteiten buiten de deur, biedt Koffieluitjes een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gewaardeerd voelt. De eenvoud van het concept en de kracht van menselijke verbinding maken Koffieluitjes tot een warme plek waar mensen zich welkom en gesteund voelen.

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema's of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, moet je ingelogd te zijn.