Middelbare scholieren in gesprek met ambtenaren tijdens maatschappelijke diensttijd
Uit de bubbel en in gesprekHet Bubbelbrekers traject traint vmbo- en havoleerlingen van het Oosterlicht College in gespreksvaardigheden en bevordert contact met diverse groepen, om zo maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid te stimuleren buiten hun eigen sociale kring.
Hoe ziet jouw bubbel eruit? En hoe leg je contact met mensen buiten jouw sociale kring? Deze vragen worden beantwoord in het Bubbelbrekers Maatschappelijk Diensttijd (MDT) traject. Anouke Mandjes vertelt over het traject bij het Oosterlicht College Nieuwegein. Vmbo- en havoleerlingen krijgen trainingen in gespreksvaardigheden en gaan in gesprek met ambtenaren van de gemeente Nieuwegein. Het traject is een voorbeeld van hoe onderwijs en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand kunnen gaan. Door jongeren aan te moedigen om hun comfortzone te verlaten en open te staan voor andere perspectieven, draagt Bubbelbrekers bij aan een samenleving met meer verbondenheid.
Bubbelbrekers MDT
Bubbelbrekers biedt een positief tegengeluid in een tijd waarin polarisatie en verharding aan de orde van de dag is. Dat doen zij door betekenisvolle ontmoetingen te creëren en de jongeren te trainen in gespreksvaardigheden. Zo krijgen jongeren handvatten om bewust te worden van hun eigen bubbel, en om contact te maken buiten die bubbel. Bubbelbrekers stimuleert jongeren om contact te maken buiten hun comfortzone. Het Bubbelbrekers MDT traject is een onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Dit is een initiatief vanuit de overheid waarin jongeren hun talenten ontdekken, iets goeds doen voor een ander en mensen ontmoeten buiten hun eigen leefwereld.
Training in gespreksvaardigheden
Op 26 september vond de allereerste bijeenkomst plaats op het Oosterlicht College. Leerlingen kregen training van een communicatietrainer ingezet door Bubbelbrekers. De leerlingen ontdekten in welke bubbel(s) ze zitten en wat een bubbel is: een plek waar jij je thuis voelt, een groep mensen met dezelfde ideeën en gewoontes, bijvoorbeeld een sportclub, familie of vrienden met dezelfde interesses. Ook leerden de jongeren zichzelf beter kennen door opdrachten te doen. Zo schreven ze op welke goede eigenschappen zij bezitten en vroegen dit uit bij de mensen om hen heen, zodat ze de antwoorden konden vergelijken.
‘Ik ben erachter gekomen dat ik eigenlijk heel sociaal ben.’Een leerling over de bijeenkomst
Op 18 december vindt de tweede trainingsdag plaats, waar de vaardigheden verder worden uitgebreid: leerlingen gaan dan oefenen met samenvatten en doorvragen. De aanwezige docent wordt gevraagd te vertellen hoe hij of zij de middelbareschooltijd heeft beleefd. Door aandachtig te luisteren en de leerlingen open vragen te laten stellen komt vaak een mooi gesprek op gang waar docent en leerlingen elkaar beter leren kennen. Tegelijkertijd leren de jongeren hoe belangrijk samenvatten is; je toont interesse en kan controleren of je het verhaal van de ander goed hebt begrepen.
Ook worden ze door de trainer voorbereid op de ontmoeting die een dag later plaatsvindt: een bezoek aan gemeente Nieuwegein. Leerlingen maken daar een gesprekskaart voor die hen helpt het gesprek op gang te brengen met de ambtenaren.
De Bubbelbrekers is een buurgerichte aanpak. Leerlingen gaan de wijk in en op bezoek bij ouderen, vluchtelingen, migranten en gemeente-ambtenaren. Allemaal mensen in hun nabije omgeving, maar ook mensen die ze normaal gesproken niet spreken. Na de eerste trainingsdag krijgen ze de opdracht mee om in gesprek te gaan over het thema ‘middelbare schooltijd’: ‘Kies een persoon uit: je buren, je ouders, of iemand anders die zelf geen scholier meer is.’ Dat kan prima iemand zijn uit de eigen buurt en vooral: uiteindelijk nemen de leerlingen de gesprekstechnieken en communicatievaardigheden mee, ook de wijk in.
Op bezoek bij de gemeente
Op 19 december gaan ruim 150 leerlingen op bezoek bij de gemeente Nieuwegein. De dag begint met een plenaire uitleg over de gemeente en de rol die zij vervult in de samenleving. Na deze uitleg gaan de leerlingen in kleine groepjes uiteen om in gesprek te gaan met ambtenaren. De vragen voor dit gesprek hebben ze voorbereid op de trainingsdag. Uit ervaring weten we dat dit een leerzame dag is voor zowel de leerlingen als de ambtenaren. Want hoe spreek je leerlingen aan en leg je ze in begrijpelijke taal uit wat de mogelijkheden zijn rondom gebiedsontwikkeling? Verplaats je in de ander! Bubbelbrekers spoort de ambtenaren aan om terug te denken aan hun eigen middelbare schoolperiode en hoe zij zelf aangesproken willen worden.
Hoe start je als leerling het gesprek met een ambtenaar die in een andere leefwereld zit? Ga op zoek naar gezamenlijke interesses en overeenkomsten! Eten, sport, hobby’s, ervaringen, woonplaats, familiesamenstellingen, noem het maar op.
Einde maatschappelijke diensttijd (MDT)
In 2025 sluiten de jongeren van het Oosterlicht College hun Maatschappelijke Diensttijd feestelijk af. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, is dit voorlopig de laatste keer dat jongeren kunnen deelnemen. Het gevolg is dat we met elkaar op zoek moeten naar andere manieren van financiering. Zaken als communicatievaardigheden, klasdynamiek, iets goeds doen voor een ander en het ontwikkelen van eigen talenten blijven hierdoor meer op de achtergrond.
Bubbels breken in de toekomst
Naast het MDT traject is Bubbelbrekers druk met de ontwikkeling van een niveau-overstijgend initiatief waarbij leerlingen in contact komen met verschillende leerniveaus binnen hun eigen school. Vmbo, havo en vwo-leerlingen ontmoeten elkaar al tijdens de eerste training. Zo drukken we stereotyperingen en vooroordelen de kop in. Bubbels worden daarmee ook óp het schoolplein doorbroken.
Ken jij een middelbare school die hier interesse in heeft? Neem dan contact op via info@bubbelbrekers.com en ga in gesprek over de mogelijkheden.
Help bewoners op weg: Tijdelijk Noodfonds Energie is open voor aanvragen
Met design thinking bouwen aan een fijne wijk voor kinderen
Wat maakt het door sociaal ontwerpers gerunde T+HUIS zo sterk?