Samen werken aan een veilige wijk: 5 effectieve aanpakken
Praktische handvatten voor beleidsmakers, wijkprofessionals en actieve bewonersIn veel wijken in Nederland is veiligheid een belangrijke pijler onder de leefbaarheid. Toch blijft het voor veel professionals en bewoners een uitdaging om grip te krijgen op hardnekkige veiligheidsproblemen, zoals woninginbraken, burenruzies en overlast door jeugdgroepen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) deelt in dit artikel vijf effectieve en bewezen interventies die bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving.
De aanpakken in dit artikel zijn praktisch toepasbaar én vragen, afhankelijk van de aanpak, om samenwerking tussen bewoners, professionals en ondernemers.
1. Voorkom woninginbraak met PKVW en de InbraakBarometer
Een woninginbraak heeft een grote impact op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunnen gemeenten en woningcorporaties woningen preventief veiliger maken. Denk aan goed hang- en sluitwerk, verlichting bij de voordeur en overzichtelijke entrees. Huiseigenaren en huurders kunnen ook zelf aan de slag met deze maatregelen of met de hulp van een beveiligingsadviseur van een PKVW-gecertificeerd bedrijf.
Voor gerichte inzet biedt de InbraakBarometer van Interpolis uitkomst: deze online tool laat per buurt zien hoe groot de kans op een inbraak is. Zo kunnen professionals én bewoners doelgericht actie ondernemen. Leer meer over het Politiekeurmerk of vind een PKVW-adviseur bij jou in de buurt.
2. Buurtbemiddeling: snel ingrijpen bij burenruzies
Een schreeuwende buur, harde muziek of een overhangende boom: kleine ergernissen kunnen uitgroeien tot grote conflicten. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige en succesvolle aanpak waarbij getrainde vrijwilligers buren helpen het gesprek met elkaar aan te gaan, voordat de spanningen escaleren.
Professionals in het wijkteam, bij de woningcorporatie of politie kunnen naar buurtbemiddeling verwijzen als eerste stap in het oplossen van woonconflicten. Buurtbemiddeling wordt in negen van de tien gemeenten aangeboden. Meer informatie vind je in het webdossier buurtbemiddeling.
3. Pak woonoverlast integraal aan
Ernstige woonoverlast bestaat bijvoorbeeld uit structurele geluidsoverlast, intimidatie en bedreiging van buren, een vervuilde woning, of zeer overlastgevend bezoek. Om dit goed aan te pakken, is een stevige en gezamenlijke (integrale) aanpak nodig. Vaak heeft de overlastgever ook andere problemen en worden de situaties steeds ingewikkelder Daarom is samenwerking tussen zorgpartners, woningcorporaties, gemeenten en politie heel hard nodig. Een heldere taakverdeling, goede dossiervorming en afstemming in een casusoverleg zijn hierbij essentieel.
Het CCV biedt ondersteuning met handreikingen, stappenplannen en juridische kaders om woonoverlast effectief te stoppen en de leefbaarheid te herstellen. Meer informatie lees je op de website woonoverlast van het CCV.
4. Aanpak van jeugdgroepen met het 7-stappenmodel
Sommige jeugdgroepen veroorzaken overlast of glijden af richting criminaliteit. Om dit te voorkomen, is een gestructureerde groeps- en persoonsgerichte aanpak nodig. Het 7-stappenmodel, ontwikkeld voor gemeenten en veiligheidspartners, helpt bij het in kaart brengen van jeugdgroepen, en het kiezen van de juiste maatregelen om jongeren weer op het goede te pad te krijgen of te houden. Belangrijke partners hierbij zijn jongerenwerk, scholen, politie en ouders. Cruciaal is het vroegtijdig signaleren van risico’s én het bieden van perspectief. Meer informatie lees je op de website over de aanpak van jeugdcriminaliteit: wegwijzerjeugdenveiligheid.nl.
5. Samenwerken aan een veilig ondernemersklimaat met het KVO
Een veilige winkelstraat of bedrijventerrein ontstaat niet vanzelf. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) helpt ondernemers, gemeenten, politie en brandweer om samen risico’s te analyseren en maatregelen te nemen. Denk aan betere verlichting, cameratoezicht of afspraken over toezicht en meldgedrag. Het resultaat? Minder incidenten, hogere veiligheidsbeleving en een aantrekkelijker ondernemersklimaat. Een KVO-traject sluit je af met een onafhankelijke audit. Het KVO-certificaat is drie jaar geldig en laat zien dat er goed wordt samengewerkt voor een veilige omgeving. Meer informatie over het keurmerk vind je hier.
PVO helpt lokale partijen bij de procesbegeleiding. Informeer bij jouw regionale Platform Veilig Ondernemen (PVO) naar de mogelijkheden van procesbegeleiding van het KVO. Je vindt de contactgegevens op https://www.pvo-nl.nl.
Samen maken we het verschil
Of het nu gaat om het voorkomen van woninginbraak, het oplossen van burenruzies of het aanpakken van overlast: veiligheid in de wijk vraagt om samenwerking en maatwerk. Als professionals, bewoners en ondernemers hun krachten bundelen én gebruik maken van bestaande kennis en instrumenten, worden wijken daadwerkelijk veiliger en leefbaarder.
Wil je aan de slag met een van deze aanpakken? Bekijk de tools, handreikingen en praktijkvoorbeelden op www.hetccv.nl en www.pvo-nl.nl. Samen bouwen we aan een veilige wijk, voor iedereen.
Voorkom onderzoeksmoeheid van bewoners
WijkWijzerDigitale verbinding in drie duurzame vormen
Buurtwijs